Доступність посилання

ТОП новини

Україна рухається до російського авторитаризму – Стівен Пайфер


Стівен Пайфер
Стівен Пайфер
Київ – Україна рухається від західної демократії у напрямку російського авторитаризму. Сполучені Штати не виключають, що у разі подальшого згортання демократії та боротьби з опонентами проти окремих українських політиків та чиновників доведеться запровадити санкції. Про це у розмові з Радіо Свобода заявив колишній посол США в Україні, нині провідний експерт вашингтонського аналітичного центру Інституту Брукінґса Стівен Пайфер.
Якщо ситуація із демократією, із правами та свободами в Україні погіршуватиметься – офіційний Вашингтон повернеться до питання санкцій

– Мене вразило, що жоден із сенаторів та конгресменів не виступили проти проекту резолюції сенатора Джеймса Інгафа про запровадження політичних санкцій проти очільників України. Фактично, це підтверджує те, що політична верхівка Сполучених Штатів обізнана з тим, що відбувається в Україні, що там мають місце згортання демократії та використання вибіркового правосуддя. Також мене вразило, що резолюцію по Україні розглянуто після дискусій довкола іншого документа, який пропонує санкції проти чиновників та політиків у Росії, причетних до справи Магнітського. Тож я не виключаю: якщо ситуація із демократією, із правами та свободами в Україні погіршуватиметься, офіційний Вашингтон повернеться до питання санкцій проти України також.

– Чи визнають США парламентські вибори в Україні демократичними і чесними, якщо у них не братимуть участь ув’язнені нині лідери опозиції?

– Якщо вибори будуть непрозорими і всі учасники не матимуть рівних можливостей, а опозиціонерів відсуватимуть від участі у цій кампанії, стосунки України із західним світом остаточно увійдуть у стан «холодної війни». Якщо вибори будуть чесними й прозорими, зовнішня ситуація України поліпшиться, Захід поновить діалог із Києвом. До речі, про це заявляють не лише очільники США, а й керівництво Євросоюзу.
Усіх турбує демократичний регрес і корупція, порушення прав і свобод громадян та боротьба проти опозиції як політичної, так і економічної

Я бачу, що оцінка ситуації в Україні, яку дають Вашингтон і Брюссель, подібні, майже ідентичні: усіх турбує демократичний регрес і корупція, порушення прав і свобод громадян та боротьба проти опозиції як політичної, так і економічної. Щодо участі опозиції, ми ставимо цю проблему не лише у контексті виборів, а у контексті звільнення ув’язнених опозиціонерів та справедливого розгляду справи Юлії Тимошенко.

– «Похолодання» у відносинах Києва із Заходом – один із результатів перших років президентства Віктора Януковича в Україні. Якими Ви прогнозуєте стосунки між Києвом і Вашингтоном після президентських виборів у США?

– Я не думаю, що щось кардинально зміниться, хто б не став президентом США, Обама чи Ромні. Якщо простежити процес встановлення дипломатичних відносин між нашими двома державами 20 років тому, поглиблення і розширення сфер співпраці, можна помітити: за всіх президентів України та Сполучених Штатів, США підтримували і будуть підтримувати розвиток громадянського суспільства, ліберальної ринкової економіки та західних цінностей демократії в Україні.

– Якою Ви побачили Україну нині? Ви очолювали Посольство США у Києві у 1998–2000 роках, нині Ви – гість Міжнародного благодійного фонду «Відкрий Україну». Чи велика різниця між Києвом – 2000 і Києвом – 2012?
Середній клас стане носієм тих демократичних цінностей. які сприятимуть розвиткові України

– Знаєте, життя у Києві зараз видається більш динамічним, а затори на автотрасах стали довшими, пересування по центру міста ускладнене через розбудову футбольної фан-зони на Хрещатику. Але Київ такий самий: красивий, гостинний, готовий нагодувати смачними українськими стравами людину з будь-яким розміром гаманця. Тобто, мені здається, що у Києві, а відтак і в Україні, з’явився середній клас, який розвиває малий бізнес. Середній клас стане носієм тих демократичних цінностей, які сприятимуть розвиткові України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG